Creanexilta uusi aluevaltaus kiskokaluston koulutussimulaattoreihin

Tampereella liikkuneet ovat varmasti huomanneet, että kaupungin liikenteeseen on ilmestynyt uusi tuttavuus – Tampereen Ratikka. Raidetien rakentamisen ensimmäinen vaihe on nyt valmis, ja reitti kulkee Pyynikintorilta Hervantajärvelle ja yliopistolliselta keskussairaalalta Sorin aukiolle. Raitiovaunulla suoritetaan tällä hetkellä opetus- sekä koeajoja, joiden puitteissa innokkaimmat kaupunkilaisetkin ovat jo päässeet näkemään miltä kaupunki näyttää ratikan kyydistä. Virallinen liikennöinti on tarkoitus aloittaa kesän lopussa 9.8.2021.

 

Creanex kehitti kuljetuskouluttajasimulaattorin Tampereen Raitiotie Oy:lle yhteistyössä Škoda Transtech Oy:n ja 3D-talon kanssa. Tamperelaisena yrityksenä projektiin osallistuminen oli erityisen merkityksellistä. Simulaattorin konseptointi aloitettiin elokuussa 2019 ja se otettiin virallisesti koulutuskäyttöön kesäkuussa 2020. Creanex oli vastuussa simuloinnin, harjoitusten ja laitteiston kokonaisuudesta.

 

Ratikka kulkemassa Hataanpään valtatiellä

 

Ratikkakuljettajien koulutus kestää noin puoli vuotta ja se sisältää teoriaopetusta, sekä ajoharjoittelua simulaattorilla ja itse ratikalla. Simulaattorin avulla kuljettajat ja liikenteenohjaajat pääsevät harjoittelemaan tulevaa työtään turvallisessa ympäristössä. Jotta simulaattorikoulutusosuus antaisi kuljettajille mahdollisimman hyvät valmiudet oikealla ratikalla ajamiseen, simulaattori sijoitettiin ratikan maketin sisälle Tampereen Hervannan varikolle. Näin ajoharjoittelu voitiin aloittaa mahdollisimman realistisessa ympäristössä, ja kuljettajat pääsivät tutustumaan hallintalaitteisiin sekä niiden käyttöön ihan oikeassa ohjaamossa. Simulaattoriin on tällä hetkellä mallinnettuna ratikan linjat 3 ja 4, Pyynikiltä Hervantaan ja Sorin aukiolta Keskussairaalan kampukselle. Kuljettajakandidaatit ovat pitäneet hyvin tärkeänä sitä, että simulaattorilla on voinut harjoitella tulevia linjoja ennen kuin oikeat reitit saadaan liikennöintikuntoon. Linjastoa on tulevaisuudessa tarkoitus kehittää vastaamaan tulevia laajennuksia.

 

Raitiovaunusimulaattorin laitteistoa

 

Itse laitteisto koostuu kolmesta 55” näytöstä, jotka vastaavat kuljettajan näkymää ohjaamosta. Näytöillä näkyy myös ratikan peilit, jotta kuljettaja pystyy seuraamaan matkustajien liikkumista, sekä ohjaamaan ovien liikkumista. Ohjaamossa on oikean ratikan hallintalaitteet ja kuljettajan näytöt, jotka ovat integroitu tekemään samat toiminnot simulaatiossa, kuin ne tekevät oikeassakin elämässä.

 

Lue lisää Tampereen ratikasta https://www.tampereenratikka.fi/