Metsäkonesimulaattorimme on esillä Metsä Groupin Pro Nemus – vierailukeskuksessa

Metsä Groupin Äänekosken tehdasalueelle avattiin kesäkuussa Pro Nemus – vierailukeskus. Näyttävä puurakennus pitää sisällään interaktiivisen näyttelyn jossa vierailijoille esitellään Metsä Groupin toimintaa, tuotteita ja metsäteollisuuden mahdollisuuksia elämyksellisellä tavalla.

 

Yksi Metsä Groupin vierailukeskuksen näyttelypisteistä on Creanexin valmistama Ponssen hakkuukonesimulaattori, jonka avulla voi kokeilla erilaisten metsätöiden tekemistä. Metsäkoneenkuljettajien koulutus kestää usean vuoden. Simulaattorin suunnittelussa haasteena olikin miettiä, miten Pro Nemuksen simulaattoriin istuvalle testaajalle opetettaisiin koneen perusteet vain kymmenessä minuutissa.

Ratkaisua mietittäessä tiedettiin heti, että simulaattorissa tulisi olla kattava ja tehokas ohjeistus vierailijoille. Kävijän pitää päästä nopeasti kiinni työhön, vaikka aiempaa kokemusta metsätyökoneen käsittelystä ei löytyisikään. Käytännössä ohjeistus toteutettiin niin, että simulaattorin pienimmässä näytössä pyörii jatkuvalla toistolla opastevideot, jossa ohjainten toiminnot ja kahvojen liikkeet käydään yksityiskohtaisesti läpi. Videot opastavat myös itse tehtävien suorittamisessa, ja niissä onkin selkeästi esitettynä tehtävän läpäisyyn vaadittavat toiminnot. Simulaattori sisältää neljä erilaista ja eritasoista harjoitusta. Helpommissa harjoituksissa koneen ohjausjärjestelmä on kytketty pois päältä, mutta vaikeimmissa tehtävissä myös järjestelmän käyttö on osa kokemusta. Kattavien ominaisuuksiensa ansiosta simulaattorimme mahdollistaa itsenäisen käyttöönoton aivan uudella tavalla tarjoten samalla vierailijoille erittäin todenmukaisen kuvan metsäkonekuljettajan arjesta.

 

Simulaattorin alanäytössä pyörii opastusvideo jatkuvalla toistolla.

 

Simulaattori sijaitsee keskuksen ensimmäisessä kerroksessa aulan läheisyydessä ja se on esitteillä tyylikkään vanerista tehdyn kuvun sisällä. Luonto on toiminut vahvana inspiraation lähteenä tilan suunnittelussa, onhan keskuksen Pro Nemus -nimikin suomennettuna ”Metsän puolesta”. Simulaattoriin istahtaessaan voi esimerkiksi ihailla koko rakennuksen korkuista sammalseinää.

 

Simulaattori on esillä vanerista rakennetun kuvun sisässä.

 

Vierailukeskus on avoinna Metsä Groupin kutsumille eri sidosryhmille, kuten metsänomistajille, asiakkaille, vaikuttajille ja opiskelijoille.

 

Lisätietoja Pro Nemus -vierailukeskuksesta löytyy Metsä Groupin sivuilta.

 

Kuvat: Metsä Group