Sandvik koulutussimulaattori Toro™ kaivoslastarille

 

Creanex ja Sandvikin Turun lastaus- ja kuljetuskonedivisoona ovat tehneet pitkään yhteistyötä ohjausjärjestelmien tuotekehitys- ja testaussimulaattoreiden parissa. Vuonna 2020 yhteistyö laajeni kattamaan myös koulutussimulaattorit ja loppuvuodesta 2020 Sandvik julkisti Digital Trainer LH koulutussimulaattorin Toro™ LH517i ja Toro™ LH621i lastareille (Sandvik www-artikkeli). Simulaattoreita on toimitettu asiakkaille jo useampia ja ensimmäistä kertaa laajemmalle yleisölle se esitellään MINExpo International messuilla Las Vegasissa 13‑15.92021.

 

Digital Trainer – LH Cabin

 

Digital Trainer – LH koulutussimulaattorin Cabin versioon korkealaatuisella liikealustalla varusteltu autenttinen ohjaamoympäristö. Oikean koneen ohjaimet ja käyttöliittymä takaavat operaattoreille helpon siirtymän simulaattorin ja koneen välillä. Digital Trainer LH simulaattori on saatavilla myös kevyempänä konsoliratkaisuna, LH – Portable.

 

Digital Trainer – LH Portable

 

Simuloitua lastauskonetta ohjataan samalla ohjausjärjestelmällä kuin oikeatakin. Käyttöliittymänä on koneen aito 7” kosketusnäyttö, mutta koneen muut sulautetut ohjainyksiköt toimivat virtualisoituna. Järjestelmä on käyttäjälle toiminnallisesti täysin sama kuin oikea kone, mutta ilman elektronisia ohjainmoduuleita. Virtualisointi perustuu Creanexin kehittämään Soft PLC -ratkaisuun, joka on sovitettavissa valmistajan kanssa yhteistyössä eri järjestelmille.

Simulaattoriharjoittelusta hyötyy sekä aloittelija, että kokeneempi operaattori. Simulaattori tarjoaa realistisen ja turvallisen harjoitteluympäristön, jossa aloittelijat pääsevät tutustumaan oikean koneen toimintoihin ja ohjauksiin ilman riskiä vaaratilanteista ja koneen vaurioitumisesta. Simulaattori mahdollistaa myös harjoittelun aloittamisen ennen oikean koneen saapumista työmaalle. Taitojen kasvaessa simulaattorilla voidaan hioa työtapoja ja kehittää prosesseja mahdollisimman tehokkaiksi. Kun erilaisten asetusten merkitystä ja toimintaa voidaan opiskella ja testata simulaattorissa, oikeat koneet voivat samaan aikaan olla tuottavassa työssä ja koneiden huolto ja säätö onnistuu kentällä tehokkaasti osaavan henkilöstön toimesta.

Digital Trainer -LH simulaattori sisältää kouluttajalle useita työkaluja, joita hyödyntämällä simulaattoriharjoittelusta saadaan mahdollisimman tehokasta ja tarpeiden mukaista. Koulutuksenhallintatyökalu SimTrainerin avulla kouluttaja voi rakentaa erilaisia harjoituskokonaisuuksia ja seurata opiskelijoiden etenemistä. Harjoitusprosessi voidaan kustomoida erikseen jokaiselle opiskelijalle heidän taitotasostaan ja kehitysalueistaan riippuen.

Digital Trainer  -LH sisältää myös sivupöydällä olevan kouluttajan käyttöliittymään, jonka kautta kouluttaja voi seurata opiskelijan edistymistä harjoitteluhetkellä. Kouluttajan käyttöliittymän kautta kouluttaja voi valvoa ja kontrolloida harjoituksen kulkua:

 • Määrittää minkä harjoituksen harjoittelija suorittaa
 • Tarkastella suoritusraportteja
 • Valvoa ohjausjärjestelmän näytöllä esitettyä ajotilaa VNC–etäyhteyden kautta
 • Aktivoida simuloituun konejärjestelmään ennalta määriteltyjä koneen huoltoa vaativia vikoja
 • Tarkkailla, miten harjoittelija käyttää konetta harjoituksen aikana

Harjoituksiin on mahdollista luoda ennalta arvaamattomia tilanteita, jotka valmistavat harjoittelijoita tosielämän työolosuhteisiin.  Simuloidulle diesel moottorille avulla voidaan esimerkiksi aktivoida erilaisia hälytyksiä ja valitun mittausanturin tila voidaan asettaa virheelliseksi ja näin havainnollistaa, miten ne vaikuttavat ohjausjärjestelmän käyttöön. Molemmat simulaattorimallit sisältävät myös palonsammutusjärjestelmän simuloinnin ja toiminnan harjoittelun. Hätätilanteissa tarvittavien toimenpiteiden oppiminen on elintärkeää ja parantaa kuljettajan sekä muun työmaalla olevan henkilöstön turvallisuutta.

 

Digital Trainer – LH Cabin

 • Realistinen ohjaamoympäristö säädettävällä istuimella ja käsinojilla
 • Liikealusta kahdella sähköisellä lineearitoimilaitteella
 • Ohjauspaneelin kytkimet, 7” kosketusnäyttö, ohjauskahvat ja polkimet kuten oikeassakin lastauskoneessa
 • Tehokas integroitu simulointitietokone
 • Kolme 32” Full HD näyttöä tuottavat ohjaamon ikkunoita vastaavat näkymät eteen, sivulle ja taakse,
 • Erillinen näyttö kouluttajan käyttöliittymälle

Digital Trainer – LH Portable

 • Konsoli kuljetussalkulla
 • Oikeaa vastaava ohjauspaneeli 7” kosketusnäyttöllä ja valintakytkimillä, pöytään kiinnitettävät ohjauskahvat ja polkimet
 • Kannettava tietokone
 • Liitäntä mahdollisuus erillisille eteen- ja taaksenäkymien lisänäytöille.
 • Liitäntä mahdollisuus erilliselle kouluttajan näytölle.