Stadin ammattiopiston logistiikkakoulutus siirtyi virtuaaliaikaan
Stadin ammattiopisto on Suomen suurimpia ammatillisen koulutuksen järjestäjiä. Opiskelijoita helsinkiläisellä oppilaitoksella on noin 15 000. Elokuusta 2015 alkaen logistiikan opiskelijat ovat aloittaneet käytännön harjoittelunsa Creanexin toimittamissa simulaattoreissa, joissa opetellaan erilaisten autojen, vastapainotrukin, kaivinkoneen, pyöräkuormaajan ja tukkirekan käsittelyn perusteet.
– Simulaattorit antavat hyvän kokemuksen eri koneiden käytön perusasioita. Samalla koordinaatiokyky sekä silmän ja käden yhteistyö kehittyvät, logistiikan lehtori Jukka-Petri Mäkeläinen Tekniikan ja logistiikan toimialalta kertoo.
Mäkeläinen katsoo, että simulaattoriympäristö on loistava väline perusteiden harjoitteluun. – Simulaattoreissa on hyvät harjoitusohjelmat, joilla opiskelijat voivat harjoitella omaa taitotasoaan vastaavissa olosuhteissa. Simulaattoreilla tämän pystyy toteuttamaan alusta asti turvallisessa ympäristössä. Simulaattorilla ojaan ajaminen ei harmita opiskelijaa yhtä paljon, kuin oikean koneen kanssa.
Mielekkyyttä opintoihin
Vaikkei aidoilla koneilla ajaminen ole koulutuslinjalla vähentynyt, ovat simulaattorit tuoneet kustannussäästöjä ja lisänneet turvallisuuden lisäksi myös mielekkyyttä. – Yhä useamman opiskelijan kanssa päästään nyt harjoittelemaan ajoa ilman, että loput joutuvat odottelemaan vuoroaan. Näin saadaan opiskelijat alusta asti ajamaan paljon ja harjoittelemaan enemmän käytännössä. Simulaattorin kanssa harjoiteltaessa ei mukaan tarvita myöskään niin suurta määrä ohjaajia kuin aiemmin, mikä tuo mukanaan kustannussäästöjä, Mäkeläinen kertoo.
Simulaattoriympäristö on Mäkeläisen mukaan nykyiselle sukupolvelle luonteva oppimisväline. – Nuoret istuvat innokkaasti ja keskittyneesti ruudun ääreen, Mäkeläinen kuvaa.
Ei yhtään irrotettavaa osaa
Suurien käyttäjämäärien ja vaihtelevien tarpeiden myötä tärkeä kriteeri simulaattorin valintaprosessissa oli, että sama laitteisto soveltuu useille eri konetyypeille. – Lähdimme liikkeelle siitä, että samalla laitteella pitää pystyä mallintamaan useita erilaisia koneita ja että laitteessa ei saa olla yhtään irrotettavaa osaa.
Hankintaprosessi aloitettiin keväällä 2015. – Meillä oli koekäytössä eri valmistajien laitteita. Tältä pohjalta saimme määriteltyä vaatimuksemme tarpeidemme mukaisiksi. Hankintaorganisaatio kilpailutti laitteet, jonka jälkeen saimme simulaattorit uuden lukukauden alkuun, Mäkeläinen kuvaa.